nieuwe  schroefas

 

 
zaterdag 16-8-2014

Bas had van de week gebeld dat hij vandaag de schroefas er uit wilde halen en ook naar de motor wilde kijken.

We gaan de schroefas vernieuwen en de Yanmar motor krijgt een grote onderhoudbeurt.

De schroef en as gaan we door zagen om dan de de schroefas te verwijderen

het door zagen van de as door Bas

het ging allemaal niet zo gemakkelijk als we dachten want de as zat binnen ook vast , geblokkeerd en daarom moesten we de as bij de motor door midden zagen zodat de as er in zijn geheel uitgehaald kon worden.

er wordt nu een nieuwe as gemaakt en de schroef wordt opgeknapt, maar gelukkig is het binnenwerk nog goed.

 dus nu wachten op de nieuwe as.

Ook de motor, de Janmar PMX 8, gaan we na laten kijken door Bas, als eerste gaat hij alle oude koperen ringen vervangen voor nieuwe koperen ringen  en al het andere wat nodig is vervangen. De onderhoudset wat hiervoor nodig is hebben we al in huis dus ook dit werk kan gewoon door gaan.

21 November 2014

Deze week is de nieuwe schroefas in de boot geplaatst.

Dit is een pittig karwei geweest, dit omdat we de motor moesten lichten en een stuk balk weg moesten zagen. slijpen kon niet omdat dit verboden is in de loods. de oude koker lag in een rubberen en gemonteerd als afdichting wat niet werkt.In de koker zat een bronzen bus en de flens was gelast wat niet mag, dit geeft veel problemen voor de schroefas en de motor.

De nieuwe as en koker heeft nu twee lagers met een vaste afdichting die wel dicht is en de koker is vastgemaakt aan de binnenkant en buitenkant. het afstellen van de as en motor heeft veel tijd inbeslag genomen waardoor andere werkzaamheden aan de boot even stilgelegd zijn. maar na 2 weken arbeid kunnen we trots zijn met de nieuwe schroefas.

  

oude situatie                                                     afstellen                                            nieuwe situatie

ook hebben we alle oude verkeerde slangen vervangen voor nieuwe en goede slangen.

18-9-2015

eindelijk hebben we de oplossing gevonden om de schroefas aan de achterkant vast te zetten.

waar de oude bouten zaten hebben we met de een speciale frees 2 gaten gefreest. Hier hebben we 2 nieuwe moeren met vloeibaarstaal geplaats. eindelijk kon de schroefas weer vast gezet worden met een vloeibare pakking.

 dit is de nieuwe situatie alleen de koppen van de bouten moet er nog afgezaagd worden, maar de schroefas zit mooi weer op zijn plaats.